lørdag den 24. marts 2012

Hvor meget tang skal der til

for at dække hele Danmarks behov for tang med i maden?

Slaw på tasken. Lad os sige vi er 6 millioner mennesker. Så mange bliver vi forhåbentlig på et eller andet tidspunkt. I gennemsnit 1 gram om dagen pr. person tørvægt, svarende til 10 gram vådvægt.

6 millioner gram om dagen = 6.000 kg = 6 tons.
6 tons tørvægt = 40 tons vådvægt.

Pr. år 2.190 tons tørvægt = 14.600 tons vådvægt

Én mand høster ét tons vådvægt i løbet af 14 arbejdsdage.
Det bliver til et eller andet sted mellem 150 og 100 kg tørvægt,
direkte anvendeligt til konsum.

14.600 mænd og kvinder høster nok til hele samfundets årsforbrug
i løbet af kun 14 dage pr. år i maj måned, der er den bedste høstmåned.

Nu er det jo selvfølgelig fuldkommen urealistisk samtlige danskere i løbet af 2012 integrerer at ha' 1 gram tørret, dansk tang med i maden af de gode, gammelkendte tangarter.
Mig bekendt findes der ingen beregninger af hvor meget man bæredygtigt kan høste. Uden tvivl er det fint at udbygge med liner som NaturErhvervsstyrelsen er involveret i ved havdambrug ved Hjarnø. Det ville også være aldeles udemærket at poste mange hundrede tusinde tons små kampesten ud på det lavere vand, så sporerne fra tangen kan finde sig en solid sten at stå på. Der er billioner af sporer hver sæson, der aldrig nogen sinde finder solidt fodfæste. De kan være i dvale i årevis, men bliver ingenting til uden fodfæste på et eller andet solidt.
Hvad så med badegæsterne? Tjah... Til den tid har alle lært at føle velvære ved nærkontakt med tangen i havet. Allerede nu betaler velhavende mennesker i dyre domme for at komme i badekar og få huden godt og grundigt nusset med stimulerende og styrkende tang. Det kan man jo lige så godt gøre ganske gratis ude i det fri, hvor der er allemandsret.

Personligt satser jeg på at høste 1 ton tang i maj 2012. Så må vi se hvor meget af det jeg får solgt i løbet af året. Perspektivet er også at jég, ene mand, aldrig kommer til at kunne forsyne hele befolkningen i detailhandel.
Med andre ord: Der skal flere på banen :-)
Selvforsyningsaktivisterne turde også gerne springe ud i fuld flor og knopskyde i en strid strøm.